Over Rika

Uit praktijkervaring weet ik hoeveel verdriet, frustratie, stress, onmacht kan schuilgaan achter een onvervulde kinderwens. Dagelijks ontmoet ik vrouwen die soms al jarenlang in een traject zitten, herhaalde miskramen achter de rug hebben, die PCOS of endometriose hebben, of die ‘onverklaarbaar’ onvruchtbaar zijn. Ik hoor hoe ze vaak niet gehoord worden in het reguliere medische circuit omdat protocollen er de overhand hebben. En ik zie dat het vertrouwen in hun eigen lichaam weg is. Dat het lichaam in de overleefstand staat en het leven ‘on hold’ staat.  

Doordat de medische wereld zo specialistisch geworden is, is er nauwelijks oog voor de mens achter de kwaal, laat staan dat er oog is voor het holistische plaatje. De medische/farmaceutische industrie is helaas niet geinteresseerd in de rol die voeding, yoga of ontspanning kan spelen in het hele zwanger-worden verhaal.  

Met deze website, mijn boek en cursussen wil ik je graag oplossingen aanreiken zodat je niet meer langs de zijlijn hoeft te staan. Zodat je het heft in handen kan nemen waar je kan, ook al zit je in een traject. Zodat je weer kan leren vertrouwen op je lichaam en meer ‘rust in je kop’ krijgt. Op deze site vind je info over de rol van voeding en ontspanning bij innesteling, over het verbeteren van eicel en zaadkwaliteit, over endometriose, pcos etc. Omdat effectieve vitamines, mineralen en tincturen voor grotere hormonale balans niet altijd even makkelijk te vinden zijn heb ik ze op de shop website verzameld. In de artikels op deze site en in het boek vind je uitleg over hoe je deze kan inzetten.

Hoe ik er zelf toe ben gekomen? Dat kan je in onderstaand stukje lezen:

Ik ben Foodie, auteur, yogi, mama, architect, ontwerper, en orthomoleculair therapeut (PNI). Ik woon samen met partner & vrijheidsbuiter Jeroen van Schaveren. Samen hebben we 2 eigenwijze dochters Manouk (geb. 2009) en Lila (geb. 2011). Lila kwam niet ‘vanzelf’. Maar dat lees je verder wel. Ik woon in Nederland maar ben geboren in Vlaanderen. Dat hoor je aan mijn zachte G. Of merk je als je `n email van me krijgt en je afvraagt wat ik in godsnaam met ‘zvm’ bedoel (zo vlug mogelijk :-)). In 2000 liet ik mijn carriere als Architect in België achter me en verhuisde naar Engeland om me daar 10 jaar lang te verdiepen in yoga. Ik werkte er oa als yogatrainer. Yoga hielp me een tweede keer zwanger te worden. Na mijn eerste zwangerschap was ik hormonaal behoorlijk uit balans. Zo’n paar weken per maand veranderende ik in een soort ‘PMS bitch’. Bij wijze van spreken dan, he. Ik was prikkelbaar, had weinig energie en vaak hoofdpijn. Ik merkte wat een negatieve invloed stress had op mijn emoties en lichaam. Ik ontwikkelde een eigen yoga serie, specifiek voor het klierenstelsel, en trouw deed ik dagelijks mijn oefeningen.
 Het werkte! (Ook tot grote opluchting van mijn medebewoners :-)) Langzaam verdwenen mijn symptomen en vier maanden later werd ik zwanger van Lila. Toeval? Misschien.

Na mijn zwangerschap volgde ik een opleiding orthomoluculaire voedingsleer en Epigenetica, oftewel de leer van de invloed van voeding, beweging en ontspanning op je genen (en op vruchtbaarheid). Er ging een wereld voor me open. Toen ben ik anderen gaan helpen met de kennis en ervaring die ik over de jaren verzameld heb en nog steeds aan het opdoen ben. Er zijn veel mooie verhalen uit mijn praktijk van vrouwen die uiteindelijk toch zwanger werden die je hoop zullen geven. Je kan ze op de ‘ervaringen’ pagina lezen.

Uit mijn cursus syllabus groeide het boek ‘Innesteling, Zwanger worden en blijven’. Het boek is ondertussen vertaald naar het Engels (‘Eat, Breathe, Conceive’). Het kreegraving reviews’ op amazon.com van een paar Amerikaanse dokters. De cursus Fertiliteitsyoga & Voeding geef ik in Amsterdam en ook een paar keer per jaar in Europa’s grootste fertiliteitskliniek ‘The Woman’s Hospital’ in Liverpool. Ik ben momenteel bezig een online programma te maken in samenwerking met fertiliteitsarts Mathilde Kuijpers. Verder ben ik me aan het verdiepen in het interpreteren van DNA profielen (de zogenaamde ‘SNP’s’). Defecten aan bepaalde genen (oa het MTHFR gen en het COMT gen) kunnen verlaagde vruchtbaarheid veroorzaken, zowel bij de man als bij de vrouw. Amerika loopt in deze wetenschap voorop – met Dr. Ben Lynch (mthfr.net) als touwtrekker. Helaas zijn in NL of Belgie DNA testen nog niet ingeburgerd en artsen hier (nog) niet op de hoogte.

In mijn praktijk als epigenetisch therapeut blijkt keer op keer welke positieve invloed voeding en ontspanning heeft op zwanger worden. Met deze website, mijn boek en cursus wil ik je graag oplossingen aanreiken vanuit de epigenetische hoek voor vruchtbaarheidsproblemen. Hoewel sommige mensen vlot met de website en het boek aan de slag gaan, vinden anderen het prettig om samen met mij alle informatie te doorlopen in een 3-daagse cursus. De cursus is erop gericht om je alles stap voor stap eigen te maken, met een persoonlijke tips van mezelf in de vorm van een telefonisch consult na het einde van de cursus.

Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief krijg je extra fertiliteitsinfo gratis in je mailbox.

Ik wens je heel veel succes toe op je weg naar zwangerschap!!

Rika

error: Content is protected !!

NIEUWSBRIEF

Ja, ik ontvang graag gratis downloads, recepten en vruchtbaarheidsinfo

Gelukt! Je staat op de lijst. Check je spambox als je niet dadelijk een email van ons ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility

Mini cursus

Ja, ik schrijf me graag in voor deze gratis cursus.

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.