Tarwekiemolie of vitamine E?

…voor een betere innesteling of het voorkomen van miskramen

– Door Rika Lukac –

Tarwekiemolie bevat 149 mg vitamine E per 100 ml, wat ongekend hoog is. Vitamine E is heel belangrijk voor je vruchtbaarheid.
Maar haal je vitamine E nu het beste uit tarwekiemolie of niet? Dat lees je verder:

Onderzoeken vitamine E en vruchtbaarheid

Er zijn veel dierlijke onderzoeken gebeurd om te onderzoeken wat de impact van vitamine E tekort is op vruchtbaarheid. Zo bleek oa dat wanneer ratten voedsel krijgen met een tekort aan vitamine E, de vrouwtjes miskramen kregen en de mannetjes uiteindelijk onvruchtbaar werden. Bij onderzoek op mensen wordt vitamine E-tekort gerelateerd aan herhaalde miskramen* en luteale fase defect en aan innestelingsproblemen als er sprake is van ontstekingen of auto-immuunreacties. Vitamine E zou ook helpen bij de opbouw van het endometrium **.


Hoe werkt het dan?

Vitamine E is net als vitamine C een sterke anti-oxidant. Anti-oxidanten vangen vrije radicalen af en voorkomen dat spermacellen stuk gaan en zorgen ervoor dat het DNA van een embryo beschermd blijft. Bij mannen blijkt uit onderzoek dat suppletie van vitamine E in combinatie met selenium de beweeglijkheid van sperma verhoogt. Vitamine E speelt ook een belangrijke rol in de zuurstofhuishouding van je lichaam. Een tekort kan daarom leiden tot o.a. onvruchtbaarheid en miskramen. Voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies heb je cellen hebben immers voldoende zuurstof en energie nodig.


Hoe zit het met vitamine E rijke voeding?
De rijkste bron van vitamine E is tarwekiemolie, op de voet gevolg gevolgd door zonnebloempitten en amandelen. Verder zijn oa pijnboompitten, avocado’s, mango, kiwi, zalm, koolsoorten en bladgroenten rijk aan vitamine E.

Is tarwekiemolie dan een goeie keuze?
Ja en Nee. Ja, want er zitten hoge doseringen vitamine E in. Nee want tarwekiemolie bevat ook heel hoge doseringen omega-6. Omdat omega-6 naar een ontstekingsbevorderend vetzuur kan omgezet worden als je omega-3/6 ratio niet op orde is, vind ik dat weer minder handig als je zwanger wil worden. En bij de meeste mensen is die ratio helaas uit balans. Wanneer er teveel ontstekingsbevorderenden vetzuren in je de cellen van het baarmoederslijmvlies ingebouwd worden heeft dat een negatieve impact op je vruchtbaarheid.

Hoe suppleren dan?
Mijn voorkeur gaat uit naar vitamine E in een anti-oxidanten complex, omdat de andere anti-oxidanten zoals ubiquinol en selenium helpen om vitamine E te recyclen.
Als je en multi of vitamine E supplement neemt staat er IE (=internationale eenheden) of mg als maatvoering op bij vitamine E. 1 IE staat gelijk aan 0,67 milligram, of 1mg vitamine E is 1,49 IE (=IU). Als je met het Supple pakket werkt en 1 capsule Bijna Zwanger multi neemt en 1 capsule antioxidant, dan krijg je ongeveer 49mg vitamine E binnen. Ter vergelijking: 1 eetlepel tarwekiemolie bevat ongeveer 15mg vitamine E.

Welke hoeveelheden vitamine E?
Er bestaan natuurlijke vitamine E supplementen en synthetische. Vitamine E in natuurlijke vorm is niet toxisch. In synthetische vorm kunnen hoge en langdurige doseringen verhoogde bloeddruk veroorzaken.  De bovengrens als suppletie voor natuurlijke vitamine E voor volwassenen in Europa is 300mg (450IU) – in de Verenigde Staten is de bovengrens voor volwassenen 1500 IE. Natuurlijke vitamine E is geen ‘gevaarlijke’ vitamine, vandaar deze grote verschillen. Zelf schrijf ik extra vitamine E (400IE) TIJDELIJK voor indien nodig, maar niet op constante basis. In bijna alle gevallen is wat je via je voeding en via een multi en/of anti-oxidanten complex naar binnen krijgt voldoende.

Wanneer het je meer vitamine E nodig?
  • Oestrogenen werken remmend op de werking van vitamine E. In het geval dat je last hebt van oestrogeendominantie heeft vitamine E dus minder effect en heb je meer nodig.
  • Roken en het gebruik van transvetten (in margarines, gefrituurd voedsel) maakt dat je een vitamine E-grootverbruiker wordt.
  • Verder kunnen genetische afwijkingen (je lichaam kan minder goed ontstekingen remmen) ervoor zorgen dat je een meer vitamine E nodig hebt.
  • Als er sprake is van herhaalde miskramen kan vitamine E tekort (en een tekort aan andere anti-oxidanten!) een mogelijke oorzaak zijn.
  • Als er sprake is van verminderde opbouw van het endometrium kan vitamine E tekort (en een tekort aan andere anti-oxidanten!) een mogelijke oorzaak zijn.
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645940
**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19200982
Onderzoek relateert vitamine E-tekort aan herhaalde miskramen en luteale fase defect vitamine E: Vural P, 2000
Vitamin E-tekort gerelateerd aan innestelingsproblemen als er sprake is van ontstekingen of autoimmuunreacties: Mayorga M ea, 2004
Vitamine E & opbouw van het endometrium: Takasaki A ea, 2010

Boek Innesteling

Wat kan je zelf doen om sneller zwanger te worden of als je vruchtbaarheidsproblemen hebt? De inhoud van dit boek is helder, vernieuwend en evidence-based. Met behulp van een handig yoga- & voedingsstappen-plan weet je wat je allemaal kan doen. #1 bestseller op bol.com.

Fit for Fertility© cursus

Verhoog je vruchtbaarheid. In deze 2-daagse cursus (oa A'dam) leer je een dagelijks fertiliteits-yoga programma, alles over vruchtbaarheid & voeding en hoe je innesteling, eicel- & spermakwaliteit kan verbeteren. Inclusief een persoonlijk 1-1 telefonisch consult op basis van je intake.

Fit for Fertility© online yoga

In 11 video's leer je hoe je je vruchtbaarheid kan verbeteren: ontspannings-oefeningen; oefeningen voor een betere doorbloeding van je bekken en meer hormonale balans; en yoga & visualisaties om opnieuw vol vertrouwen in het leven te staan met je kinderwens. 

error: Content is protected !!

NIEUWSBRIEF

Ja, ik ontvang graag gratis downloads, recepten en vruchtbaarheidsinfo

Gelukt! Je staat op de lijst. Check je spambox als je niet dadelijk een email van ons ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility

Mini cursus

Ja, ik schrijf me graag in voor deze gratis cursus.

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.