Poollichaam onderzoek

de genetische kwaliteit van een eicel bepalen

– Door Silke Desaever & Rika Lukac –

Als je herhaalde miskramen gehad hebt, of als je leeftijd een rol gaat spelen, of als je een familiale voorgeschiedenis van monosomie of trisomie hebt kan het handig zijn dat een poollichaam onderzoek plaatsvindt. Zo vergroot je de kansen op een (gezonde) zwangerschap. Dit type onderzoek wordt helaas niet in elk ziekenhuis uitgevoerd, en wordt ook niet standaard aan elke vrouw voorgeschreven. Een mogelijke reden voor artsen om voor poollichaamonderzoek te kiezen is dat, omwille van bovenstaande redenen, er mogelijk een verhoogd risico is op (‘foutjes’) in het genetisch materiaal van de eicellen, en dus ook in het uiteindelijk bevruchte embryo. En dat kunnen ze checken met een poollichaamonderzoek. Embryo’s met mutaties nestelen zich immers vaak niet goed in, of brengen een verhoogd risico op (vroege) miskramen met zich mee. Bovendien kunnen deze mutaties bepaalde aandoeningen veroorzaken bij de baby.

Hoe werkt het?

De eicel zelf wordt NIET genetisch onderzocht, wel de poollichaampjes van de eicel. Bij het rijpen van een eicel ontstaan er immers meerdere poollichaampjes en één rijpe eicel. Poollichaampjes zijn dus niet echt onderdelen van de eicel, maar een soort bijproducten van de eicelrijping met hetzelfde genetische materiaal. Het grote voordeel is dat poollichaamonderzoek geen schade oplevert aan de eicel, waardoor de eicel na het onderzoek nog bevrucht kan worden en na bevruchting kan uitgroeien tot een bruikbaar embryootje.

Bij poollichaamonderzoek worden de chromosomen ervan onderzocht, om te kijken of er op elke plaats slechts twee chromosomen voorkomen. Indien er op een bepaalde plaats monosomie (1 chromosoom in plaats van 2) of trisomie (3 chromosomen in plaats van 2) optreedt, wijst dit vaak op een aandoening. Het bekendste voorbeeld is trisomie 21 of het syndroom van Down. Monosomie en trisomie ontstaan door mutaties (‘foutjes’) tijdens de celdeling.

Het nadeel is dan weer dat enkel het vrouwelijke genetische materiaal wordt onderzocht, wat dus niets zegt over mogelijke afwijkingen in het DNA van papa.

 

Wat kan je zelf doen?

Voor we ingaan op wat je zelf kan doen is het belangrijk om te weten hoe eicellen groeien:
In de eerste fase van de menstruatiecyclus groeien en rijpen de eiblaasjes (=follikels) in de eierstokken. Het follikel is het geheel van de eicel plus de omringende cel lagen, die de eicel van voeding voorzien. Gemiddeld rijpen er 20 follikels verdeeld over beide eierstokken. De groei van de follikels wordt in gang gezet door het follikelstimulerend hormoon ofwel FSH. Wanneer de follikels groot genoeg zijn, wordt er minder van het FSH hormoon geproduceerd waardoor het merendeel van de follikels weer afsterft (tenzij je stimulatie hormonen gebruikt). In een natuurlijke, niet gestimuleerde cyclus wordt slechts één follikel verder gevoed en wordt het uiteindelijk zo groot als een kers (!). (Vandaar dat sommige vrouwen voelen wanneer ze een eisprong krijgen.) In een gestimuleerde cyclus (met bv Gonal-F of Menopur) worden meerdere eicellen aangezet om verder te groeien.

De kwaliteit van de ‘voeding’ voor de eicel hangt af van je lifestyle en eetpatroon. Hierbij zijn ontspanning, voldoende groenten (400gr per dag), anti-oxidanten en actieve B vitamines heel belangrijk. B12, B6 en B11 oftewel foliumzuur spelen hierin een heel belangrijk rol! 1 op 2 mensen (!!) hebben een genetische afwijking waardoor ze foliumzuur niet goed omzetten naar de actieve vorm van foliumzuur, die ervoor zorgt dat genetisch alles op orde blijft in de eicel. Ik werk daarom nooit met foliumzuur, maar met de omgezette vorm (folaat) en actieve vorm ervan (die zitten in de multi van Supple). De actieve vormen van foliumzuur zijn helaas duur als ingredient, daarom werken enkel de orthomoleculaire merken met deze vormen. Er staat dan Foliumzuur als ‘Quatrefolic’ of  ‘Metafolin’ op je potje. De multi’s of het foliumzuur die je bij de drogist vindt bevatten deze goede actieve vorm – helaas – niet. Ook de prenatal multi’s van sommige duurdere merken bevatten de actieve vorm NIET. Dus even goed je label checken!

 

Boek Innesteling

Wat kan je zelf doen om sneller zwanger te worden of als je vruchtbaarheidsproblemen hebt? De inhoud van dit boek is helder, vernieuwend en evidence-based. Met behulp van een handig yoga- & voedingsstappen-plan weet je wat je allemaal kan doen. #1 bestseller op bol.com.

Fit for Fertility© cursus

Verhoog je vruchtbaarheid. In deze 2-daagse cursus (oa A'dam) leer je een dagelijks fertiliteits-yoga programma, alles over vruchtbaarheid & voeding en hoe je innesteling, eicel- & spermakwaliteit kan verbeteren. Inclusief een persoonlijk 1-1 telefonisch consult op basis van je intake.

Fit for Fertility© online yoga

In 11 video's leer je hoe je je vruchtbaarheid kan verbeteren: ontspannings-oefeningen; oefeningen voor een betere doorbloeding van je bekken en meer hormonale balans; en yoga & visualisaties om opnieuw vol vertrouwen in het leven te staan met je kinderwens. 

NIEUWSBRIEF

Ja, ik ontvang graag gratis downloads, recepten en vruchtbaarheidsinfo

Gelukt! Je staat op de lijst. Check je spambox als je niet dadelijk een email van ons ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility

Mini cursus

Ja, ik schrijf me graag in voor deze gratis cursus.

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.