Kan je Maca nu wel of niet veilig gebruiken tijdens een traject en een zwangerschap?

Wat is Maca? 
Maca wordt al duizenden jaren gebruikt door mannen en vrouwen in zuid-Amerika (Peru) die dit knolgewas dagelijks eten. Maca zit boordevol mineralen en vitamines. Studies tonen aan dat maca niet toxisch is en geen negatieve bijwerkingen heeft. Maca bevat geen hormonen of andere hormoonachtige stoffen. Het staat gecatalogeerd als ‘zeer veilig’, ook in hoge doseringen en is geklasseerd als adaptogeen. Een adaptogeen ondersteunt het lichaam bij stess en streeft naar hormonale balans. Maca voedt en stimuleert je hypofyse, een klier midden in je hoofd.
De hypofyse stuurt je bijnieren, schildklier en voortplantingsorganen aan. In het geval van aandurende stress zal je hypofyse je bijnieren meer cortisol laten produceren, je schildklier harder of trager laten werken en je voortplantingsorganen op een lager pitje zetten. Maca zorgt ervoor dat je hypofyse minder snel een stress-repons opstart zodat je hormonaal beter in balans blijft.
Zo zorgt maca dat bij vrouwen oestrogeenspiegels niet te hoog of laag worden. Verkeerde oestrogeenspiegels kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk zwanger wordt /blijft. Te hoge oestrogeenspiegels gaan vaak hand in hand met verlaagde progesteronspiegels. Progesteron is het zwangerschapshormoon bij uitstek. Maca kan helpen om progesteronniveau’s te normaliseren.

Is het veilig tijdens zwangerschap? 
Ook tijdens de zwangerschap gebruiken peruviaanse vrouwen Maca. Omdat er echter geen klinisch gecontroleerde studies zijn die aantonen dat Maca veilig is zetten fabrikanten altijd op de verpakking: ‘niet gebruiken tijdens zwangerschap’. Het is een kwestie van het vermijden van ‘lawsuits’. Er zijn trouwens tig andere producten die niet gelabeld worden als ‘opgelet bij zwangerschap’ maar die het wel zijn! Aspartaam (in bv cola light) heeft een nefaste uitwerking op je hormoonbalans. En de aanwezige phyto-oestrogenen in soya zijn oestrogeen-verhogend, ook niet zo handig voor je hormoonbalans.

Kan je Maca gebruiken als je natuurlijk zwanger wil worden? 
Ja, natuurlijk! om bovengenoemde redenen is het veilig en voedend voor je lichaam en hormonaal stelsel. Studies wijzen uit dat Maca verhoogde follikelrijping en betere endometrium opbouw stimuleert. Bij mannen verbetert de zaadkwantiteit en -kwaliteit.


macaWelke dosis gebruik je?

Dat hangt af of je een Maca extract hebt, dan is het spul sterker en dan volg je de aanwijzigingen op de verpakking. Heb je het rauwe Maca poeder, dan start je met 1 theelepel en kan je opbouwen tot 3 eetlepels. Ik voeg het meestal toe aan een chocolade smoothie.

Kan je Maca gebruiken wanneer je synthetische hormonen neemt? 
Hoewel ik vrouwen ken die het in kleine hoeveelheden (1 theelepel) gebruikt hebben tijdens trajecten met goed resultaat (goede baarmoederslijmvliesopbouw) zijn fertiliteitsartsen niet altijd blij als je maca gebruikt. En dat is begrijpelijk. Met de synthetische hormonen willen zij een bepaald resultaat en alles waar daar mogelijk kan op ingrijpen willen ze liever niet. Maar je kan dan best ook alle cola light toestanden vermijden! :-)

Zit je in een traject waar je geen hormonen spuit? (bv IUI of CRYO)
Dan kan je Maca veilig gebruiken.

 

error: Content is protected !!

NIEUWSBRIEF

Ja, ik ontvang graag gratis downloads, recepten en vruchtbaarheidsinfo

Gelukt! Je staat op de lijst. Check je spambox als je niet dadelijk een email van ons ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility

Mini cursus

Ja, ik schrijf me graag in voor deze gratis cursus.

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.