Kruiden voor vruchtbaarheid

…en een regelmatige cyclus

– Door Rika Lukac –

Is je menstruatiecyclus onregelmatig?
Probeer je zwanger te worden, en wil je je lichaam optimaal voorbereiden op een gezonde zwangerschap?

Ben je gestopt met de Pil – maar blijft je cyclus uit?
Zit je in de perimenopauze en kun je wel wat ondersteuning gebruiken?

 

Gelukkig zijn er tal van natuurlijk alternatieven om je hierin te ondersteunen. Hieronder een overzicht van vrouwvriendelijke kruiden die allen werken op het balanceren van de hormonen en de boel weer in het gareel kunnen krijgen. Deze kruiden worden al duizenden jaren gebruikt in de Ayruveda en TCM (Tradionele Chinese geneeskunde) gebruikt. Het gaat om Vitex Agnus castus, Angelica Senesis, Rhodiola Rosea en Shatavari. Alle vier de kruiden zitten samengevoegd in het supplement Femme. Maar laten we deze kruiden afzonderlijk eens onder loep nemen:


Vitex Agnus Castus

Vitex is befaamd om zijn hormoonbalancerende werking. Het kruid werkt direct op de pijnappelklier, die communiceert met andere klieren over hoeveel hormonen er aangemaakt en afgegeven moeten worden. Maar als die communicatie misoopt, wat je vaak ziet na het gebruik van de Pil, raakt de boel ontregeld. Vitex helpt ook om meer progesteron aan te maken, een vrouwelijk hormoon dat super belangrijk is om zwanger te worden en te blijven. Bovendien helpt het om de tweede fase van je cylcus (de luteale fase) te reguleren. Een te korte luteale fase zorgt ervoor dat er geen innesteling plaats kan vinden. Progesteron helpt bij de opbouw van een mooi dik baarmoederslijmvlies, maar als de luteale fase te kort is en progesteron alweer afneemt, start er een cyclus in plaats van een zwangerschap. Vitex helpt die fase te verlengen, mocht dat nodig zijn in jouw geval. Bij amonerrhea, uitblijvende menstruatie, kan vitex ook goed werken, door de pijnappelklier weer goed te leren communiceren. Ook PMS klachten verminderen bij gebruik van Vitex. Tijdens de perimenopauze helpt dit kruid tegen de welbekende opvliegers, overvloedig bloeden en depressie.

Angelica Senesis = Dong Quai

Ook wel de vrouwelijke ginseng genoemd, is dit kruid een ware alleskunner voor vrouwen. Het is een van de beste kruiden om de cyclus weer in balans te krijgen en fertiliteit te verhogen. Het stimuleert de doorbloeding van het bekken, helpt de baarmoeder te versterken en een afwezige of onregelmatige cyclus te normaliseren. Een teveel aan oestrogeen wordt uitgebalanceerd, wat een goed teken is voor iedereen met oestrogeendominantie, vaak gelinkt aan PCOS en andere fertiliteits uitdagingen. Maar Dong Quai helpt ook om je botten sterk te houden, werkt als een afrodisiac en voedt je bloed, zodat je je ook ná je mensturatie energiek voelt in plaats van ‘leeggelopen’.

Rhodiola Rosea
In bergdorpen in Siberië werd altijd een bosje Rhodiola wortels gegeven aan verliefde, nog ongehuwde koppels. Zo stimuleerden ze de vruchtbaarheid en de gezondheid van de toekomstige generatie. Rhodiola werkt namelijk direct in op het endocrine stelsel en het op orde brengen van de cylcus. Daarnaast is Rhodiola bekend om zijn vermogen fysieke en mentale stress te doen afnemen. Stress is een van de grootste stuikelblokken voor de gezondheid van de westerse mens, en onze hormonen en fertiliteit zijn uiterst gevoelig voor stress. Als je namelijk de hele tijd het gevoel hebt dat je voor je leven moet rennen, gaat je lichaam niet rustig zwanger zitten zijn, maar richt haar pijlen op overleven. Rhodiola kan helpen om beter bestand te zijn tegen deze invloeden. Stressreductie, hormoonbalans, meer energie en uihoudingsvermogen… allen resultaten van Rhodiola en prachtig ter voorbereiding van een zwangerschap.

Shatavari

Een vrouwenkruid uit India met de bijnaam ‘zij die duizend echtgenoten had’, doelend op de libido,- en fertiliteitsverhogende kwaliteiten van deze plant. Al duizenden jaren wordt Shatavari in de Ayurveda gebruikt om de vruchtbaarheid te verbeteren en hormoonblans te herstellen. Shatavari is en super voedend kruid, in bijna alle gevallen geweldig voor de vrouw, zowel ter voorbereiding op een zwangerschap, voor algemene hormonale gezondheid, maar ook voor borstvoedende moeders en vrouwen in de overgang. Shatavari reguleert het oestrogeen gehalte in het lichaam, wat de cylcus terug kan brengen naar haar natuurlijke ritme. Tijdens de perimenopauze kan het oestroeengehalte juist dalen, wat zorgt voor onder anderen opvliegers en slapeloosheid – dus ook daar is Shatavari goed  inzetbaar om een nieuwe hormonale balans te vinden. Ook helpt dit kruid om beter met stress om te gaan, het bloed te zuiveren, de spijsvertering beter te laten verlopen en ontstekingen in de ingewanden te kalmeren.

 

Hoe lang gebruik je Femme?
Het uitrijpen van follikels duurt 100 dagen. Alles wat invloed heeft op eicelkwaliteit (stressreductie, voeding, supplementen, kruiden) moet je dus eigelijk 100 dagen toepassen voor een optimaal resultaat. Ben je zwanger, dan kun je deze kruiden beter niet meer gebruiken. Niet omdat je een miskraam kan krijgen maar bij gebrek aan onderzoeken bij zwangerschap.

Boek Innesteling

Wat kan je zelf doen om sneller zwanger te worden of als je vruchtbaarheidsproblemen hebt? De inhoud van dit boek is helder, vernieuwend en evidence-based. Met behulp van een handig yoga- & voedingsstappen-plan weet je wat je allemaal kan doen. #1 bestseller op bol.com.

Fit for Fertility© cursus

Verhoog je vruchtbaarheid. In deze 2-daagse cursus (oa A'dam) leer je een dagelijks fertiliteits-yoga programma, alles over vruchtbaarheid & voeding en hoe je innesteling, eicel- & spermakwaliteit kan verbeteren. Inclusief een persoonlijk 1-1 telefonisch consult op basis van je intake.

Fit for Fertility© online yoga

In 11 video's leer je hoe je je vruchtbaarheid kan verbeteren: ontspannings-oefeningen; oefeningen voor een betere doorbloeding van je bekken en meer hormonale balans; en yoga & visualisaties om opnieuw vol vertrouwen in het leven te staan met je kinderwens. 

error: Content is protected !!

NIEUWSBRIEF

Ja, ik ontvang graag gratis downloads, recepten en vruchtbaarheidsinfo

Gelukt! Je staat op de lijst. Check je spambox als je niet dadelijk een email van ons ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility

Mini cursus

Ja, ik schrijf me graag in voor deze gratis cursus.

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.