Innesteling verbeteren

wat je zelf kan doen
 

Soms zit alles mee in een traject, maar wil de innesteling niet lukken. Voor een goede innesteling zijn voldoende anti-oxidanten, de juiste vetzuren, B-vitamines in de juiste vorm en ontspanning super-belangrijk. In dit artikel lees je wat en hoe.

Door Rika Lukac
Orthomoluculair & Epigenetisch therapeut

1. Je cellen hebben voldoende anti-oxidanten & de juiste vetten nodig

Je celmembraan, oftewel het uiterst dunne vliesje dat zorgt voor een scheiding tussen de cel en zijn omgeving, is opgebouwd uit eiwitten en vetten. De juiste vetten in je voedingspatroon zijn heel belangrijk voor je vruchtbaarheid. Zo zorgen Omega vetzuren als DHA voor een soepele celwand van de eicel en zaadcel, waardoor de penetratie en dus bevruchting makkelijker plaats kan vinden, terwijl andere vetten deze hard en stug maken. Daarnaast bevatten cellen ook anti-oxidanten. Studies koppelen anti-oxidanten tekorten dan ook aan moeilijkheden bij de innesteling en miskramen*.

Wild gevangen vis is rijk aan zowel selenium als DHA

 

Waarom zijn anti-oxidanten nu belangrijk?

Naast bescherming van de celonderdelen en DNA van een embryo, vangen antioxidanten (zoals selenium, vitamine C, E en zink) tevens vrije radicalen weg oftewel de agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Het goed afvangen van vrije radicalen is super belangrijk bij celdeling, zeker bij voortplantingsprocessen.

Vrije radicalen veroorzaken celschade

 

Hoe ontstaat vrije radicalen schade?

Stel, je voedingspatroon bestaat veelal uit transvetten (margarines en alles wat daarmee gemaakt is zoals koekjes, pizza, taart), omega 6 bronnen (=linolzuur; als vet aanwezig in zowat alles uit de supermarkt: fastfood, chips, koekjes, pizza, banket, industrie vlees, gefrituurde snacks, frites etc.) en weinig DHA (vetzuur aanwezig in wild en wild gevangen vis – kweekvis bevat wel linolzuur!). Resultaat?  Verkeerde vetten, zoals linolzuur en transvetten, nestelen zich in het celmembraan van oa je baarmoederslijmvlies.
Cellen waar linolzuur en transvetten ingebouwd zijn, zijn zeer gevoelig voor vrije radicalen schade. Gaat 1 cel stuk waar transvetten ingebouwd zijn, dan komen er zoveel vrije radicalen vrij dat vaak de omliggende cellen eveneens stuk gaan. Zo kan een embryo dat wil innestelen ook schade oplopen. Met alle gevolgen van dien.

Margarine zorgt voor nog meer vrije radicalen schade

 

Oplossing#1

Voldoende anti-oxidanten en de juiste vetten 

  • Eet meer vette vis (makreel, haring, ed…)
  • Vermijd kweekvis (is een bron van linolzuur doordat deze vissen soja en mais als voer krijgen)
  • Vermijd halvarine en margarines (roomboter is een veel gezondere optie!) en alles waar mais, soja en zonnebloemolie in zit.
  • Zorg voor voldoende anti-oxidanten in je voeding. Vitamine C zit in verse groenten en fruit. Selenium zit in paranoten en vis. Zink zit in vis.
  • Als supplement kan je een anti-oxidanten complex gebruiken dat oa selenium, vitamine C en E, ubiquinol, vit D, L-carnitine bevat etc.
  • Neem dagelijks DHA in de vorm van algenolie capsules als DHA

2. Cellen moeten correct kunnen doordelen

Methyleren is de naam voor het biochemisch proces dat even belangrijk is als water drinken: het correct aflezen van je DNA. Voor het correct aflezen van het DNA tijdens de celdeling van een bevrucht eitje (en ook de rest van je cellen) heeft je lichaam de volgende stoffen nodig: vitamine B6, B11, B12, vitamine C, zink en SAM-e. Deze stoffen zorgen ervoor dat het kopiëren van DNA foutloos verloopt. Bij tekorten aan deze stoffen treden er fouten op. Dit kan leiden tot genetische afwijkingen waardoor een embryo niet verder innestelt of tot een miskraam. Wat vaak voortkomt is een tekort aan B12 en B6. Vooral vegetariërs of mensen die weing vlees of vis eten zijn gevoelig voor B12 tekorten. Bij een schimmelbelasting in de darm (wat heel vaak voorkomt) komen stoffen vrij die zich binden aan vitamine B6, die dan niet meer voor andere processen zoals voortplanting kan gebruikt worden….

MEER WETEN WAT JE KAN DOEN TER BEVORDERING VAN INNESTELING? SCHRIJF JE IN VOOR ONDERSTAANDE GRATIS CURSUS:

 

Nieuw! Fit for Fertility online cursus

Wil je weten waarom de buuf (die ongezond eet) wel zwanger wordt en jij niet? En wat jij kan doen om je vruchtbaarheid kunnen verhogen?  

naar gratis cursus

Boek Innesteling

Wat kan je zelf doen om sneller zwanger te worden of als je vruchtbaarheidsproblemen hebt? De inhoud van dit boek is helder, vernieuwend en evidence-based. Met behulp van een handig yoga- & voedingsstappen-plan weet je wat je allemaal kan doen. #1 bestseller op bol.com.

Fit for Fertility© cursus

Verhoog je vruchtbaarheid. In deze 2-daagse cursus (oa A'dam) leer je een dagelijks fertiliteits-yoga programma, alles over vruchtbaarheid & voeding en hoe je innesteling, eicel- & spermakwaliteit kan verbeteren. Inclusief een persoonlijk 1-1 telefonisch consult op basis van je intake.

Fit for Fertility© online yoga

In 11 video's leer je hoe je je vruchtbaarheid kan verbeteren: ontspannings-oefeningen; oefeningen voor een betere doorbloeding van je bekken en meer hormonale balans; en yoga & visualisaties om opnieuw vol vertrouwen in het leven te staan met je kinderwens. 

error: Content is protected !!

NIEUWSBRIEF

Ja, ik ontvang graag gratis downloads, recepten en vruchtbaarheidsinfo

Gelukt! Je staat op de lijst. Check je spambox als je niet dadelijk een email van ons ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility

Mini cursus

Ja, ik schrijf me graag in voor deze gratis cursus.

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.