Nieuw! Fit for Fertility online cursus

Wil je weten waarom de buuf (die ongezond eet) wel zwanger wordt en jij niet? En wat jij kan doen om je vruchtbaarheid kunnen verhogen?  

naar gratis cursus

Herhaalde miskramen

Miskramen kunnen heel heftig zijn, zowel emotioneel als fysiek. En de roze wolk blijft uit als je daarna opnieuw zwanger wordt, vaak tot de zwangerschap voldragen is. Bij herhaalde miskramen wordt slechts bij 15% van de paren een medische oorzaak gevonden. Natuurlijk speelt ouderdom een rol, en ook eicel- en spermakwaliteit spelen mee. Maar genetisch kunnen bepaalde genen de kans op miskramen verhogen. Dit artikel gaat hier op in.

Door Rika Lukac
Orthomoluculair & Epigenetisch therapeut

1. Het MTHFR- gen defect

Een van de meest voorkomende (onderzoek wijst uit bij 33% van de Nederlandse & Belgische bevolking*) en potentieel gevaarlijke gendefecten staat bekend als de MTHFR mutatie. MTHFR staat voor methyleen-trahydrofoliaatreductase. Het is een enzym dat folaat (=natuurlijk foliumzuur) dat je via je voeding naar binnen krijgt omzet naar de actieve vorm (5-methyltetrahydrofolaat of 5-MTHF). Een mutatie op dat gen betekent dat het niet goed werkt: maar voor 70, 50, 30% of minder. Helaas is het gevolg hiervan vele gezondheidsproblemen waaronder verlaagde vruchtbaarheid en/of herhaalde miskramen. Dr. Ben Lynch deed hier veel onderzoek naar.

het MTHFR gendefect kan verantwoordelijk zijn voor miskramen

Methylatie

Het gevolg van tekorten van actief folaat (5-MTHF) is namelijk dat DNA minder correct wordt afgelezen en afgesteld – dat proces heet ‘methyleren’. Methyleren is het correct aflezen van je DNA, nodig voor een groeiende foetus. Als daar fouten in sluipen en het vruchtje hierdoor niet meer levensvatbaar is wordt een zwangerschap afgebroken.

Maar is methylatie is ook nodig voor energie aanmaak, regeneratie, hormoon aanmaak, stress verwerken, denken, voelen, immuuncellen aanmaak, ontstekingsremming, leverfunctie, hart en vaatstelsel, ontgifingsprocessen enz. Het is even belangrijk voor je lichaam als water! Elke seconde vinden er 30.000 biochemische processen plaats per cel en daar komt methylering aan te pas.

Homocysteine

Bij het proces van methylering ontstaat de stof homocysteine. Je lichaam zet deze stof met behulp van folaat (B11) snel weer om, want in te grote hoeveelheden is het heel giftig voor je lichaam. Als het methylatieproces is verstoord wordt je homocysteinespiegel te hoog. Ook bij B2, B6 en B12 tekorten zullen homocysteinespiegels verhoogd zijn. Dit is meetbaar in je bloed. Hoge homocysteinespiegels zijn dus een indicatie dat het niet lekker loopt met methyleren door tekorten aan 1 of meerdere van deze vitamines.

Hoe beïnvloedt een hoge homocysteïnespiegel je vruchtbaarheid?

Wanneer je homocysteine spiegels te hoog worden, kan dat hypercoagulabiliteit of verhoogde stollingsneiging veroorzaken. Dit betekent dat je bloed veel makkelijker stolt dan het zou moeten. Niet alleen krijg je een hoger risico op een hartaanval of beroerte, maar het kan je baby ook in gevaar brengen. Door ontwikkeling van kleine bloedstolsels in de baarmoeder, kan de placenta worden afgesneden waarbij de foetus beroofd wordt van zuurstof en voedingsstoffen die het nodig heeft om te overleven. Dit kan een miskraam veroorzaken. In het geval je zwangerschap doorzet tot voorbij de 24e week voor de stolling zich ontwikkelt, kan het tot een doodgeboorte of vroeggeboorte leiden. Helaas blijft het gevaar onzichtbaar totdat het te laat is.

Een hoge homocysteine spiegel heeft invloed op je vruchtbaarheid

Hoe hoog is te hoog voor de homocysteïnespiegel?

Als het gaat om het vaststellen van veilige niveaus van homocysteïne, is er nogal wat discussie over wat een gevaarlijk niveau voor een groeiende foetus vormt. Het normale homocysteïnegehalte in het bloed is ongeveer 6 μmol/liter (micromol) voor mannen en 7 μmol/liter voor vrouwen. Een waarde boven de 15 μmol/liter wordt medisch als te hoog beschouwd. Recente studies komen echter tot een andere conclusie. Onderzoekers in Bergen en Oslo, Noorwegen, bestudeerden enkele duizenden mensen en meldde wanneer het homocysteïnegehalte hoger is dan 10 μmol/liter de kans op een miskraam verhoogt met maar liefst 38%!! Nog verontrustender was het feit dat hoge homocysteïne niveaus een zwangere vrouw vatbaarder maken voor pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) en vroegtijdige weeën. Zwangeren met niveaus boven de tien hadden een vijf maal grotere kans op het ontwikkelen van pre-eclampsie en twee keer de snelheid van vroeggeboorte dan vrouwen met een normaal homocysteïnegehalte deed. Deze resultaten werden herhaald door verschillende andere studies wereldwijd. Eén ding is zeker: hoe hoger het niveau, hoe hoger het risico.

Foliumzuur is NIET de oplossing…

Foliumzuur (apart of in een multi) is niet de oplossing. Foliumzuur is geen natuurlijke vorm van folaat. Door het MTHFR gen-defect is het enzym dat foliumzuur moet omzetten naar de actieve eindvorm van foliumzuur (5-MTHF) defect. Foliumzuur gaat dan stapelen. (Als je een bloedtest doet dan is je foliumzuur gehalte veel te hoog als je al een tijd foliumzuur neemt.) En methyleren? Dat loopt hierdoor minder lekker, met hogere homocysteine spiegels als gevolg. Foliumzuur stopt ook de opname van folaat via je voeding. Foliumzuur verergert de zaak dus. Bovendien stimuleren hoge foliumzuurspiegels de ontwikkeling van kankercellen. Not good!!

Foliumzuur werkt in sommige gevallen vruchtbaarheidsverlagend!

Teveel BPA’s in je bloed

BPA is Bisphenol A, een xeno-oestrogeen of een hormoonverstorende stof. Die zitten in plastic verpakkingen en kunnen in je voedsel of dranken lekken. Uit onderzoek blijkt dat mensen met herhaalde miskramen bijna altijd verhoogde waarden van deze schadelijke stoffen in het bloed hebben. Het wijst ook op het MTHFR gen defect. Het kan ook zijn dat je genetisch het leverenzym dat deze stoffen afbreekt minder goed aanmaakt.

BPA kan je het beste vermijden als je verlaagd vruchtbaar bent.

Oplossing #1

Wat zijn nu de bouwstoffen die je nodig hebt om je blauwdruk zo correct mogelijk af te lezen?

 1. NEEM GEEN MULTI OF COMPLEX MET GEWOON FOLIUMZUUR ERIN. Als je het het MTHFR gen defect hebt als je al herhaalde miskramen achter de rug hebt (50% van de bevolking heeft dit defect volgens DNA specialist Dr Ben Lynch!). Neem een multi waar L-arginine* inzit en alle B’s in de juiste vorm bevat, met foliumzuur in een combi van natuurlijk folaat en bioactief folaat (Quatrefolic). *L-arginine bevordert de doorbloeding van de genitaliën bij mannen.
 2. Verder, als je het gendefect hebt (het werkt maar voor voor 50% bv) betekent het dat je 50% meer VERSE biologische groene bladgroenten (zoals spinazie, boerenkool) moet eten dan iemand anders die het gendefect niet heeft. Lees ook dit artikel.
 3. Een gendefect kan je laten testen dmv een DNA speeksel test. Dit wordt door het lab 23andme uitgevoerd. Je hele DNA wordt dan in kaart gebracht en kost 169 euro. Je hebt wel een therapeut/arts nodig die het voor je kan interpreteren. (Geef me gerust een belletje voor meer info).
 4. Homocysteine kan gemeten worden door je arts via een bloedtest. Maar je kan ook B11 (foliumzuur) laten meten. Als dat verhoogd is dan weet je dat je hoogstwaarschijnlijk het gendefect hebt.
 5. Ivm BPA’s: eet zoveel mogelijk biologisch en vermijd eten en drank verpakt in plastic, en voeding uit blikjes waar binnenin een plastic coating zit.

2. HPU

Vitamine B6 speelt ook een belangrijke rol in methyleringsprocessen en homocysteine spiegels. Verder speelt vitamine B6 een grote rol bij de aanmaak van progesteron en melatonine. Progesteron houdt een zwangerschap op gang en voldoende melatonine heb je nodig voor een goede vruchtbaarheid.

HPU, of hemopyrrollactamurie is een stofwisselingsprobleem en is genoemd naar de stof die bij mensen met HPU in de urine wordt uitgescheiden. Deze stof bindt de actieve vorm van B6 (pyridoxaal 5 fosfaat) waardoor het de biochemische processen in het lichaam waar deze vitamine noodzakelijk voor is verstoort. Behalve een ernstig B6 tekort kom je ook laag in zink, mangaan en eiwitten te zitten. Deze B6, zink en magaan te korten zijn niet met voeding aan te vullen is. Door deze tekorten krijg je allerlei klachten waaronder verlaagde vruchtbaarheid of miskramen.

HPU leidt tot vitamine B6 tekort dat niet met voeding aan te vullen is.

Oplossing #2

Laat onderzoeken of je HPU hebt.

Doe eerst de online HPU test op de KEAC site. Dit is een uitgebreide vragenlijst. Indien je 10 of meer scoort, dan is het aangeraden je urine testen op HPU bij het KEAC. Die test kan je bij hen bestellen. Is je uitslag positief dan is de oplossing een multi met actieve B’s plus extra B6 (als pyridoxaal-5-fosfaat), en extra zink. Neem je al een tijdje extra zink of B6 (ook in een multi), neem deze dan niet gedurende mimimum een week vooraleer je de HPU urinetest doet. Als je 10 of meer scoort adviseer ik je een 1-1 consult met me te boeken. In 9 van de 10 gevallen zit er ook een verstoring in de darmen.

3. Herstel een lekkende darm

De term lekkende darm* omschrijft een darmwand die doorlaatbaar is geworden voor ongewenste moleculen, via zeer smalle kanalen die tussen de cellen van de darmwand lopen. Deze kanalen heten ‘Tight Junctions’ en zijn in zowel je dunne als dikke darm aanwezig.
Deze ‘junctions’ zijn een permanente barrière voor toxines, onverteerd voedsel en micro organismen die in je darmen huizen. Hoewel de tight junctions in theorie ondoordringbaar horen te zijn blijkt uit recente onderzoeken(*) dat dit in de praktijk niet altijd zo is. Een van de belangrijkste oorzaken van schade aan de kanalen van de dunne darm is een glutenallergie of intolerantie.

Een lekkende darm laat ongewenste deeljes doorheen de darmbarriere. Dit jakkert je immuunsysteem aan.

Zonuline

Dr. Fasano ontdekte een specifieke molecule in de darmen, zonuline. Zonuline reguleert de Tight Junctions. Wanneer teveel zonuline aanwezig is verstoord dit de doorlaatbaarheid van de tight junctions barrières. Gliadine, aanwezig in gluten, zet de darmwand cellen (epitheel) aan tot grotere productie van zonuline. De tight junctions zijn dan niet meer ‘ tight’ maar ‘loose’: er worden deeltjes van de darminhoud in je bloedbaan toegelaten die er niet in thuishoren. Wanneer deeltjes in je bloedbaan komen die er niet thuishoren gaat je immuunsysteem op ‘aan’. Als dit langdurig aan de hand is kunnen auto immuun reacties ontstaan (ook op bevruchte eicel). Bij een lekkende darm is ook de actieve opname van voedingsstoffen verstoord. Hierdoor ontstaan tal van tekorten. De opname van volgende  vitaminen en mineralen neemt af: vitamine B’s, C, D, E, ijzer, zink, selenium, eiwit. Dit zijn allemaal vitamines en mineralen die een belangrijke rol spelen bij voortplantingsprocessen!

Zo ziet een gezonde darmwand eruit

Gluten

Bij een afwijkende darmpermeabiliteit is het belangrijk de reden hiervan op te sporen. Mogelijke oorzaken van een verhoogde permeabiliteit zijn:

 • Gluten op de eerste plaats…
 • Lectines in granen, pinda’s en soja producten
 • Darminfecties en parasieten in de darm
 • Enstige Candida in de darmen
 • Dysbiose  (je goede darm flora is bijna niet aanwezig)
 • Gebruik van niet steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen. Deze geneesmiddelbeinvloeden de barrière functie van de darm negatief.
 • Inname van voedsel waarvoor allergie bestaat zoals caseïne (zit oa in koemelkproducten)

(*)Alleen al op PubMed vind je 160 artikelen, gepubliceerd in reguliere medische / biochemische tijdschriften over de lekkende darm en de samenhang met ziekten en zijn er meer dan 7.000 publicaties betreffende Tight Junctions. Helaas neemt de reguliere geneeskunde het lekkende darm verhaal niet altijd serieus.

Gluten en lectines aanwezig in granen veroorzaken een hyper- permeabele darm

Oplossing#3

Zorg voor een gezonde darm

 • Je kan een schimmeltest en/of parasietentest laten doen. Er zijn ook gluten- en caseinetesten op de markt.
 • VERMIJD Vermijd gluten, granen, soja en pindanoten.
 • Vermijd melkproducten.
 • Vermijd ibuprofen.
 • VERWIJDER Candida, parasieten
 • VOEG TOE Gebruik een tijdje Hcl voor de aanmaak van maagzuur en verteringsenzymen indien nodig. Gebruik een breed spectrum probiotica
 • REPAREER Je darmwand. Gebruik L-glutamine, collageen; raadpleeg een therapeut voor doseringen.
.

4. Te weinig progesteron

Progesteron komt van het Latijn: pro-gestare, oftewel voort-dragen. Progesteron is het hormoon dat een zwangerschap in stand houdt. Je maakt eigenlijk dagelijks progesteron aan. Maar, als je pril zwanger bent maakt het gele lichaam of corpus luteum extra progesteron aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de baarmoederslijmvlies laag dik genoeg is zodat een eitje uberhaupt kan innestelen en, eenmaal ingenesteld zorgt het ervoor dat deze laag intact blijft. Later neemt de placenta, eenmaal ontwikkeld, de progesteron productie over. Vooral de eerste 8-10 weken is voldoende progesteron belangrijk voor een voortzettende zwangerschap.

Maar, als je lichaam langdurig in de stress-stand staat gaat dit ten koste van je progesteron voorraad. Dan wordt uit progesteron cortisol, het stress hormoon, gemaakt. Als je progesteronpiegel drastisch daalt dan wordt de baarmoederslijmvlies laag (met het eitje) afgebroken. Voldoende ontspanning is dus cruciaal voor een gezonde zwangerschap. Hoe meer je ontspannen bent hoe meer progesteron je lichaam ter beschikking heeft. Het is, volgens mijn bescheiden mening, de belangrijkste interventie wat voortplanting en hormonale balans betreft.

Als je stress-as op ‘aan’ staat geeft de hypothalumus – een belangrijke klier in je hoofd een signaal aan de voortplantingsas om op een lager pitje te draaien. Je immuunsysteem gaat dan op ‘aan’ en gaat extra energie vragen ten koste van andere functies. Er is immers iets aan de hand dat eerst opgelost moet worden – zo redeneert je lichaam.

Ontspanning is heel belangrijk, zeker bij een prille zwangerschap

Oplossing #4

Ontspanning, ontspanning, ontspanning!

 • Op de EERSTE PLAATS: sluit elke dag af met ontspannende (fertiliteits)yoga oefeningen, vlak voor je naar bed gaat. Het verlaagt je cortisol met 43%!
 • Vermijd social media een uur voor je naar bed gaat
 • Zorg voor voldoende nachtrust (7-8u)
 • Vermijd caffeine houdende dranken zoals cola (light), koffie, etc.
 • Vitex Agnus Castus zorgt voor regulering van je cyclus en de progesteron productie.
 • Mulimen is een homeopatisch middel dat positief inwerkt op je hypothalamus en rust creert. Deze klier zorgt ervoor dat de voortplantingsas weer op ‘aan’ en de stress-as op ‘uit’. Mulimen kan je veilig nemen tijdens een zwangerschap.
 • Coriceps en Reishi (dat zijn medicinale paddestoelen) houden je immuunsysteem rustig. Eenmaal een positieve test stop je ermee. Niet omdat het niet veilig zou zijn, maar vanwege een gebrek aan studies betreffende de veiligheid.

5. Te weinig anti-oxidanten & verkeerde vetten

Al je celmembranen zijn opgebouwd uit eiwitten en vetten. Je cellen bevatten ook anti-oxidanten. Die zijn nodig om vrije radicalen af te vangen. Vrije radicalen kan je niet vermijden, ze horen bij stofwisselingsprocessen van de cel en celdelingen. Het goed afvangen van vrije radicalen is super belangrijk. Zowel voor je gezondheid als voor de kwaliteit van je baarmoederslijmvlies als voor de overleving van een embryootje. Worden de vrije radicalen niet goed afgevangen dan kan het DNA van een embryo teveel beschadiging opgelopen hebben waardoor het helaas niet meer levensvatbaar is.

Verkeerde vetten veroorzaken nog meer vrije radicalen schade.
Als je voedingspatroon bestaat uit veel transvetten (margarines en alles wat daarmee gebakken is) en omega 6 bronnen (= linolzuur aanwezig als vet in zowat al wat je in de supermarkt vind: fastfood, koekjes, pizza, banket, industrie vlees…etc.) dan worden deze vetten ingebouwd in je celmembranen van oa je eicellen en baarmoederslijmvlies in plaats van DHA. Linolzuur en transvetten zijn zeer gevoelig voor vrije radicalen schade. Transvetten veroorzaken een soort pin-ball-effect: gaat 1 cel stuk waar transvetten ingebouwd zijn, dan komen er zoveel vrije radicalen vrij dat ook omliggende cellen stuk gaan. Anti-oxidanten ingebouwd in je eicellen en baarmoederslijmvliescellen moeten die schade proberen te beperken maar dan moet je ze wel in voldoende hoeveelheid hebben!

Goede vetten beperken vrije radicalen schade.
Goede vetten ingebouwd in je cellen zijn omega-3 vetzuren als EPA en DHA. Deze vetten dempen ontstekingen en beperken vrije radicalen schade. In voeding zitten die in wildgevangen vis, vooral vette vis of zeewier. Kweekvis bevat dan weer linolzuur door de voeding (grane, soja) die kweekvis krijgt ipv zeewier en krill.

Ontspanning is heel belangrijk, zeker bij een prille zwangerschap

Oplossing #5

Meer goede vetten en antioxidanten!

 • VOEDING
  eet meer verse biologische groenten en wilde, vette vis (sardines, haring, ed…), vermijd kweekvis (is een bron van linolzuur doordat deze vissen soja en mais als voer krijgen), vermijd halvarine en margarines en alles waar mais-, soja- en zonnebloemolie in zit. Roomboter is een veel gezondere optie om in te bakken en braden!! Gebruik biologische olijfolie alleen koud
 • SUPPLEMENTEN
  – Neem een anti-oxidanten complex dat oa selenium, vitamine C en E, ubiquinol, vit D, L-carnitine en L-arginine* bevat etc.
  – Neem dagelijks DHA in de vorm van algenolie capsules
  – Neem een multi waar L-arginine* inzit en alle B’s in de juiste vorm bevat, met foliumzuur in een combi van natuurlijk folaat en bioactief folaat (Quatrefolic). *L-arginine bevordert de doorbloeding van de eierstokken en baarmoeder bij een vrouw en genitaliën bij mannen.

Het supple Bijna Zwanger Pakket

In mijn praktijk werk ik met deze 3 producten als basis aanvulling voor het zwanger worden. Het pakket bestaat uit een multi met actieve B's, een anti-oxidanten complex en DHA als algenolie capsules.

Boek Innesteling

Wat kan je zelf doen om sneller zwanger te worden of als je vruchtbaarheidsproblemen hebt? De inhoud van dit boek is helder, vernieuwend en evidence-based. Met behulp van een handig yoga- & voedingsstappen-plan weet je wat je allemaal kan doen. #1 bestseller op bol.com.

Fit for Fertility© cursus

Verhoog je vruchtbaarheid. In deze 2-daagse cursus (oa A'dam) leer je een dagelijks fertiliteits-yoga programma, alles over vruchtbaarheid & voeding en hoe je innesteling, eicel- & spermakwaliteit kan verbeteren. Inclusief een persoonlijk 1-1 telefonisch consult op basis van je intake.

Fit for Fertility© online yoga

In 11 video's leer je hoe je je vruchtbaarheid kan verbeteren: ontspannings-oefeningen; oefeningen voor een betere doorbloeding van je bekken en meer hormonale balans; en yoga & visualisaties om opnieuw vol vertrouwen in het leven te staan met je kinderwens. 

NIEUWSBRIEF

Ja, ik ontvang graag gratis downloads, recepten en vruchtbaarheidsinfo

Gelukt! Je staat op de lijst. Check je spambox als je niet dadelijk een email van ons ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility

Mini cursus

Ja, ik schrijf me graag in voor deze gratis cursus.

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.