Hoe synthetisch foliumzuur

je vruchtbaarheid kan verlagen

Foliumzuur is de synthetische inactieve vorm van folaat dat in bladgroenten zit. Maar dat wil niet zeggen dat je lichaam er gelijk iets mee kan. De structuur van synthetisch foliumzuur zoals je ze suppleert bestaat niet in de natuur. Het is lichaamsvreemd. Je lichaam moet foliumzuur opnieuw omzetten naar folaat. En dat gebeurt niet bij iedereen.

Door Rika Lukac
Orthomoluculair & Epigenetisch therapeut

Foliumzuur versus folaat

Als je zwanger wil worden dan is foliumzuur (=vitamine B11), of beter, folaat belangrijk. Het risico op een open ruggetje vermindert aanzienlijk bij voldoende inname. Folaat is ook nodig voor de correcte vorming van nieuw DNA. En nieuw DNA is nodig voor de vorming van nieuwe cellen. En als de foetus in je baarmoeder groeit, worden er constant nieuwe cellen gevormd.

Folaat komt vooral voor in groene (blad)groenten en wordt in het lichaam opgenomen in het middelste gedeelte van je dunne darm. In verhouding tot de dagelijkse behoefte heeft het lichaam niet al te veel folaat op voorraad, maar voor enkele weken. Als je weinig bladgroenten eet kom je dus gauw in de tekorten te zitten, tenzij je bijsupplementeert. Wat de meeste vrouwen met een kinderwens dan ook doen. Check!

maar…

Foliumzuur is de synthetische inactieve vorm van folaat. Het is makkelijk maakbaar (uit koolteer!), goedkoop en stabiel. Vandaar dat de industrie aan foliumzuur de voorkeur geeft. Het is wel beter opneembaar in je darm dan folaat. Maar dat wil niet zeggen dat je lichaam er gelijk iets mee kan. De structuur van synthetisch foliumzuur zoals je ze suppleert bestaat niet in de natuur. Het is lichaamsvreemd. Je lichaam moet foliumzuur opnieuw omzetten naar folaat! Dat gebeurt in je lever. Maar, niet bij iedereen loopt die omzetting even vlot en de omzetting gebeurt beperkt.  Je lever kan niet meer dan 200mcg synthetisch foliumzuur per dag omzetten.

Folaat zit vooral in groene bladgroenten zoals spinazie

Het MTHFR gendefect

Foliumzuur moet dus eerst omgezet worden naar folaat, en daarna, via 4 tussenstappen naar de actieve vorm van folaat (5-methyl-folaat). Ongeveer 30% van de vrouwen in Europa heeft een gendefect bij de laatste omzettingsstap waardoor foloumzuur niet goed kan worden omgezet naar die actieve vorm. Hoge doseringen synthetisch foliumzuur zijn dan schadelijk. (Zie MTHFR.net – dr, Ben Lynch). Er blijft dan teveel aan foliumzuur in je bloedbaan circuleren wat klachten kan geven die te maken hebben met je zenuwstelsel (bv tintelende handen en voeten, lichtgevoeligheid, pijn in je tanden, slechter geheugen). Op lange termijn wijzen onderzoeken uit dat het kan leiden tot kanker. (Zie onderzoeken onder.) Bovendien gaat het teveel aan synthetisch foliumzuur je de folaat reveptoren voor het folaat dat je uit je voeding haalt bezetten, waardoor je uiteindelijk nog minder van de actieve vorm van folaat (5-methyl-folaat) aanmaakt. Oops. En 

Dr. Robert Thiel* bestudeerde ook de effecten van foliumzuur gedurende een aantal jaar en hij kwam tot de conclusie dat het lichaam het helemaal niet opneemt. Ook in het boek ‘Modern Nutrition in health and Disease’ staan verschillende studies waaruit blijkt dat het menselijk lichaam niet in staat is om synthetisch foliumzuur op te nemen. Bovendien duurt het een tijd voor je lichaam weer folaat uit je voeding opneemt als je synthetisch foliumzuur geslikt hebt.

Waarom is actief folaat zo belanrijk?

Het gevolg van tekorten van actief folaat (5-MTHF) is namelijk dat DNA minder correct wordt afgelezen en afgesteld – dat proces heet ‘methyleren’. Methyleren is het correct aflezen van je DNA, nodig voor een groeiende foetus. Als daar fouten in sluipen en het vruchtje hierdoor niet meer levensvatbaar is wordt een zwangerschap afgebroken. Maar is methylatie is ook nodig voor energie aanmaak, regeneratie, hormoon aanmaak, stress verwerken, denken, voelen, immuuncellen aanmaak, ontstekingsremming, leverfunctie, hart en vaatstelsel, ontgifingsprocessen enz. Het is even belangrijk voor je lichaam als water! Elke seconde vinden er 30.000 biochemische processen plaats per cel en daar komt methylering aan te pas.

B12

Maar laten we er even van uitgaan dat je lever op orde is, je het gendefect niet hebt en je het deels opneemt. Dan is er nog een bottleneck. Inname van extra synthetisch foliumzuur kan een vitamine B12-tekort maskeren. Het normale bloedbeeld (Hb, aantal rode bloedcellen, MCV e.d.) zou door het vitamine B12-tekort afwijken, maar door de extra foliumzuur wordt dit gecorrigeerd. En laat B12 nu toevallig ook een belangrijke vitamine zijn voor een correcte methylatie – of het aflezen van je DNA bij celdelingen.

Oplossing #1

Neem een multi met folaat of actief folaat:


Stap over op:

 • Een B-complex of multi dat natuurlijk folaat bevat, en/of bioactieve vorm van folaat, PLUS de andere actieve vormen van B vitamines.

Waarom een complex of multi ipv apart foliumzuur?
Alle B’s ondersteunen mekaar. B11 en B12 werken in tandem. Verder is B12 (samen met ijzer en B11) belangrijk voor bloedvorming en dus zuurstofvervoerscapaciteit voor de aanmaak van cel-energie. Voldoende cel-energie is nodig om celdelingen goed te kunnen doorvoeren, zeker de eerste 5 dagen na de bevruchting. Behalve B11 (folaat) zijn ook B3, B6 belangrijk in voortplantingsprocessen. Vitamine B3 repareert DNA schade; Vitamine B6 en B12 zijn betrokken bij methylatie processen (= het correct aflezen het het DNA bij celdelingen);

Hoe weet je of je een goed actief B-complex/multi te pakken hebt? Zorg ervoor:

 • dat B6 erin zit als Pyridoxaal-5-fosfaat en niet als pyridoxine. Sommige mensen kunnen pyridoxine niet goed omzetten en dan krijg je stapeling van deze vitamine en dat is schadelijk. Een indicatie is dat de B6-waarden in je bloed dan hoog zijn. Je zet B6 dan niet om en dan blijft het in je bloed circuleren.
 • dat B12 erin zit als adenosyl- en methylcobalamine
 • dat er of voldoende natuurlijk folaat in zit als ‘folaat uit natuurlijk extract’, en/of folaat in de eindvorm als ‘Quatrefolic’. Staat niet letterlijk op de verpakking dan zit het er NIET in. LET OP, hoge doseringen Quatrefolic (meer dan 200 mcg) kunnen er voor zorgen dat je je gejaagd / gestrest gaat voelen. Quatrefolic is nl 4 x zo sterk als gewoon folaat (of foliumzuur). Sommige mensen (niet iedereen) gaan ‘overmethyleren’ bij doseringen van 200mcg of hoger. Not good! (Ik geef daarom de voorkeur aan onderstaande multi.)

Voorbeeld? De Bijna Zwanger Multi van Supple daar zit 300mcg folaat uit natuurlijk extract in en 100 mcg folaat als Quatrefolic per capsule

Hoelang neem je een B-complex/multi?
Je hele zwangerschap door!! Volgens het voedingscentrum is het slechts nodig tot week 10 in je zwangerschap. Ahum. Alsof dan alle celdelingen en methylatieprocessen dan plotseling stoppen! Niet dus. Je hebt je hele zwangerschap door voldoende folaat en de andere B’s nodig! Er vinden in je zwangerschap, meer dan ooit, celdelingen plaats!

Oplossing #2

Eet elke dag folaatrijke voeding:

 • 30 gr (2 grote) Asperges gekookt = 465 μg folaat
 • 200gr Broccoli = 138 μg folaat
 • 150gr Linzen, gekookt = 356 μg folaat
 • 150gr Kikker erwten, gekookt = 282 μg folaat
 • 200gr Spinazie = 249 μg folaat
 • 200 gr Spruitjes = 180 μg folaat
 • 1 Avocado 121 = μg folaat
 • 200gr Bloemkool = 120 μg folaat
 • 200 g boerenkool = 100 μg folaat
 • 1 sinaasappel = 39 μg folaat
 • 40gr Hazelnoten = 13 μg folaat
 • Handje (25gr) Walnoten = 13 μg folaat

NIEUWSBRIEF

Ja, ik ontvang graag gratis downloads, recepten en vruchtbaarheidsinfo

Gelukt! Je staat op de lijst. Check je spambox als je niet dadelijk een email van ons ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility

Mini cursus

Ja, ik schrijf me graag in voor deze gratis cursus.

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.