Een vraag die ik vaak gesteld krijg is: ‘Hoe kan ik mijn eicel kwaliteit / innesteling / spermakwaliteit verbeteren?’ Een belangrijke oorzaak van verlaagde vruchtbaarheid is een tekort aan nutriënten. Zo zijn oa selenium, zink en vitamine E anti-oxidanten die de eicel en het DNA beschermen tegen vrije radicalen schade. B-vitamines heb je nodig om celdelingen van sperma en bevruchte embryo’s correct te kunnen doorvoeren. En dan heb ik nog niet over vit A, D en C gehad…

 

Hoe kom je nu aan die verlaagde opname van nutriënten?

Het antwoord ligt in je darmen. In je darmen leven zo’n 2 kg aan bacteriën of darmflora. Een evenwichtige darmflora zorgt ervoor dat je eten voldoende verteerd wordt. Door een verstoring in je darmflora door bijvoorbeeld een overgroei aan schimmels of parasieten of andere bacteriën die er niet thuishoren krijg je verlaagde opname van mineralen en vitamines.

 

Hoe weet je of dat bij jou aan de hand is?

 • Je zit niet lekker in je energie
 • Je ontlasting is bij tijden brijachtig
 • Je heb geen dagelijkse ontlasting
 • Je hebt vaak last van opstopping (keutelpoep :-)
 • Je heb last van een gezwollen buik, vooral na het eten van suiker en granen
 • Je hebt last van allergien
 • Je heb schildklierproblemen
 • Je hebt last van ontstekingen (pijn in gewrichten, endometriose, etc..)
 • Uit een bloedtest blijkt dat je laag in de zink, magnesium en calcium zit

Als je twee of meer symptomen aangekruist hebt is je vertering niet optimaal. Lees verder…!

 

Hoe kom je nu aan een verstoring in je darmflora?

De oorzaak kan liggen aan het gebruik van antibiotica – een atoombom voor je darmflora. Maar ook gluten of lactose of suiker kunnen voor problemen zorgen. Dat zijn handgranaten. Wist je dat als je na een antibiotica kuur geen probiotica kuur doet om je darmflora weer op te bouwen het drie jaar duurt voordat je darmflora weer op sterkte is?

De aanwezigheid van eigen flora is heel belangrijk. Dit is waarom:

 • Ze zijn je eerste lijnsverdediging. Je immuunsysteem zit in je buik.
 • Ze produceren vitamine K en een aantal B-vitamines
 • Ze zorgen voor een lage pH in de darm waardoor de opname van oa zink, magnesium en calcium verbeterd wordt
 • Ze produceren 80% van je SEROTONINE, het feel-good hormoon bij uitstek (je hersenen produceren de rest)
 • Ze produceren het GABA hormoon dat ervoor zorgt dat je kan afswitchen. Onvoldoende eigen darmflora betekent dus: niet lekker in je vel en geen rust in je kop.
 • Verder houden je goede darmflora schimmels en slechte bacteriën en schimmels oftwel “pathogenen” onder de duim.

Trek in zoet

Iedereen heeft zowel goede als slechte bacteriën / schimmels in de darmen. Maar bij de afwezigheid van voldoende eigen goede darmflora gaan deze slechte jongens weeldig tieren. Deze pathogenen (= slechte bacteriën) doen het heel goed op gisten en suikers. Brood, snoep, pasta en zoetigheden zijn hun favoriete maaltijd. Daar krijg jij dan ook trek in. Dus…. Blame it on them! Het zijn de slechte jongens die er mede voor zorgen dat jij naar suikers en snelle koolhydraten grijpt!

 

Schimmels

Wat zijn nu de symptomen van een verstoring? In het geval van schimmels krijg je vaak een opgezette buik. Schimmels zijn nl gek op suiker en gist (Jawel, brood dus, ook zuurdesem. En pasta. Ook de spelt versies.) Je wordt ook moe van schimmels. Ze produceren afvalstoffen waar je lever moet van ontgiften. Maar schimmels beroven je lichaam vooral van vitamine B6. En laat dat juist de vitamine zijn die je lever nodig heeft om te ontgiften van deze toxines. Arghhh. Straatje zonder einde tenzij je je eetpatroon omgooit (suikers en snelle koolhydraten zoals brood etc. eruit) en natuurlijke hulpmiddelen gebruikt om ze de nek om te draaien. Daarover later meer. B6 is echter ook nodig voor het correct aflezen van je DNA (belangrijk bij spermaproductie en celdelingen van een embryo!) en hormonale balans. B6 speelt ook een rol in progesteronproductie, het hormoon dat een zwangerschap op gang houdt.

 

Darmflora & schimmeltest

Of je al dan niet met schimmels of gisten (eigenlijk hetzelfde) zit kan je halen uit een darmflora & schimmelonderzoek. Hieronder zie je een voorbeeld van een uitslag. Groen is ok, rood niet ok. ‘Residente flora’ zijn je eigen goede darmflora. Transiënte flora horen niet in je ontlasting thuis, moeten op groen staan. Gisten en schimmels zijn eigenlijk 1 pot nat :-) die wil je heeeeel graag in het groen. Dysbiose factor: geeft aan hoeveel je darmflora verstoord is. 4 wijst op een behoorlijke verstoring.

Deze man in kwestie heeft een candida belasting heeft, en zijn eigen darmflora die zorgen voor de eerste lijnsverdediging liggen ‘op hun kont’ :-).  De PH waarde van zijn ontlasting is te zuur, dus hij heeft hoogstwaarschijnlijk een zinktekort. Deze man was verlaagd vruchtbaar, zat slecht in zijn energie en had last van zijn darmen.

Parasieten testen

Ben je vaak moe, snel gestrest en heb je bij tijden brij-achtige ontlasting met of zonder een opgezette buik dan kan je beter een parasieten oftewel  TFT-test laten doen. Deze test pikt parasieten op. In mijn praktijk zijn de 2 parasieten die ik altijd zie voorbij komen: Dientamoebe fragilis en Blastocysten. Dit zijn geen beestjes met hoorntjes en pootjes. Noop. Het zijn gewoon eencelligen die helaas voor behoorlijk wat verstoring zorgen zoals een ‘leaky gut’ (lekkende darm), een immuunsysteem dat over de rooie is (bv teveel NK activiteit of autoimmuun reacties) en slechte absorptie van je voeding met als gevolg verlaagd vruchtbaar, zeker in combinatie met het MTHFR gendefect. Vooral Dientamoebe fragilis kan een rol spelen bij herhaalde miskramen.

Gedoe dus. Ook om ze weg te krijgen: gedoe. In mijn praktijk combineer ik het alternatieve met het reguliere. Van mij moet je naar je dokter met je uitslag (geloof me, ik stuur alleen mensen naar de dokter als het echt nodig is) die je dan een middel voorschrijft dat helaas maar een slagingskans van 50% of 75% heeft, tenzij je tijdelijk ook je dieet aanpast. Maar dat gaat je arts je niet vertellen – tenzij het dr. Saskia van As is. Kijk even op haar website als je vermoed dat je met parasieten zit. Zo ziet een ontlastingstest op parasieten eruit:

 

 Deze dame had zowel Dientamoebe fragilis als Blastocysten. Ze was verlaagd vruchtbaar. Nadat we dit op orde gekregen hadden stond het licht weer op groen om zwanger te worden. Tijdens een kuur mag je namelijk niet zwanger worden.

 

Wat kan je nu zelf doen?

Hieronder de basics. Ik zou je echter willen aanraden dat als je weet dat het niet lekker zit in je buik en je komt er zelf niet uit: raadpleeg eerst een darmdeskundige – en, nee, niet je arts. Die ‘kent er de ballen van’ om het op z’n Vlaams te zeggen. :-) Tenzij die orthomoleculair geschoold is.

Wat ook goed is om te weten is dat hormonen uit trajecten zowel je darmflora als je lever behoorlijk onder druk kunnen zetten wat aanleiding kan geven tot een hyper doorlaatbare darm, en een ontlastingspatroon dat van slag is. Dus als je je dagboek bijhoudt zoals ik hieronder beschrijf kan je dat het beste doen tussen 2 trajecten in.

 • Hou 14 dagen een poepdagboek bij. Jawel, je gaat achter je kijken voor je doortrekt. :-) Drijft het? Stinkt het? Wat is de frequentie / consistentie van je poep? Hard? zacht? Brij-achtig? Sigaar? Keutels?Drijft het: dat wijst op een slechte vetvertering. Dan kan het zijn dat je lever overbelast is (wat vaak het geval is als je lever niet goed kan ontgiften van parasieten en/of van hormonen uit trajecten), dat je alvleesklier niet voldoende verteringsenzymen produceert omdat het uitgeput is door insuline resistentie (teveel suikers en korte koolhydraten in je dieet) of omdat je zinktekort hebt. Stinkt het? dan verteer je eiwitten niet lekker. Dat is wederom vaak te wijten aan een zinktekort en een alvleesklier die niet lekker loopt.
 • Neem dan verteringsenzymen en extra zink met elke maaltijd gedurende een maand. Dan neemt de druk af van je alvleesklier en gestreste lever en je darm. Want eten dat onverteerd in je darm blijft zitten gaat op de duur voor laag-gradige ontstekingen en een hyper-doorlaatbare darm zorgen. Met mogelijk immuunproblemen als gevolg. (Zoals allergieën, huiduitslag, eczeem, auto-immuun reacties zoals reuma.)
 • Neem Boldocynara om je lever en galblaas te ondersteunen.
 • Neem een vloeibaar B-complex. Gezien je darmen moeite hebben met vertering kan je in eerste instantie beter iets nemen dat via het mondslijmvlies opgenomen wordt, en na een maand een goede multi en anti-oxidanten. Zonder extra B-vitamines gaat het herstel van je darm veel meer tijd in beslag nemen.
 • Neem collageen en  L-glutamine. 2 x 3 maatlpels per dag tot je pot (500gr) op is. L-glutamine en collageen herstelt je darmwand. (En collageen zorgt er voor dat je minder rimpels krijgt :-))
 • Start een week nadat je met L-glutamine begonnen bent met een goede probiotica zoals probiactol samen met Gisol (dat verdrijft hardnekkige pathogene bacteriën).
 • Schrap 4 weken alle gluten uit je dieet. En alle koemelkproducten. De paleo toer op dus. Of volg het eetplan in het boek. Dat kan al een enorm verschil geven in je ontlastingspatroon. Wordt je ontlasting beter? Minder opgezette buik? Heb je meer energie? Hou dit voedingspatroon dan aan, WANT “If you do what you did you’ll get what you got!” Een groot aantal producten is van nature glutenvrij: rijst (ook zilvervliesrijst), aardappelen, groenten en fruit, noten en zaden, peulvruchten, vis, vlees en gevogelte, eieren, boter en olie. Een groot aantal producten is van nature glutenvrij: rijst (ook zilvervliesrijst), aardappelen, groenten en fruit, noten en zaden, peulvruchten, vis, vlees en gevogelte, eieren, boter en olie.
 • Blijft je ontlasting toch cyclisch brijachtig ondanks de aanpassingen? (Dus af en toe geen sigaar maar ‘kwakjes’ of diaree-achtig.) Dan zit je hoogstwaarschijnlijk met parasieten (Dientamoebe). En een lekkende darm. Doe dan een TFT test. Zoek een therapeut die je kan begeleiden. (Mezelf bv :-))

Het supple Bijna Zwanger Pakket

In mijn praktijk werk ik met deze 3 producten als basis aanvulling voor het zwanger worden. Het pakket bestaat uit een multi met actieve B's, een anti-oxidanten complex en DHA als algenolie capsules.

Boek Innesteling

Wat kan je zelf doen om sneller zwanger te worden of als je vruchtbaarheidsproblemen hebt? De inhoud van dit boek is helder, vernieuwend en evidence-based. Met behulp van een handig yoga- & voedingsstappen-plan weet je wat je allemaal kan doen. #1 bestseller op bol.com.

Fit for Fertility© cursus

Verhoog je vruchtbaarheid. In deze 2-daagse cursus (oa A'dam) leer je een dagelijks fertiliteits-yoga programma, alles over vruchtbaarheid & voeding en hoe je innesteling, eicel- & spermakwaliteit kan verbeteren. Inclusief een persoonlijk 1-1 telefonisch consult op basis van je intake.

Fit for Fertility© online yoga

In 11 video's leer je hoe je je vruchtbaarheid kan verbeteren: ontspannings-oefeningen; oefeningen voor een betere doorbloeding van je bekken en meer hormonale balans; en yoga & visualisaties om opnieuw vol vertrouwen in het leven te staan met je kinderwens. 

error: Content is protected !!

NIEUWSBRIEF

Ja, ik ontvang graag gratis downloads, recepten en vruchtbaarheidsinfo

Gelukt! Je staat op de lijst. Check je spambox als je niet dadelijk een email van ons ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility

Mini cursus

Ja, ik schrijf me graag in voor deze gratis cursus.

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.