Over Chlorella

…en wat het kan betekenen voor je vruchtbaarheid

– Door Rika Lukac –

Ik ben een super fan van chlorella als het op vruchtbaarheid  en gezondheid aankomt. Zelf neem ik het spul elke dag. Behalve dat Chlorella een soort natuurlijke multi is verbetert het je darmflora, reguleert het je immuunsysteem, is het een mega ondersteuner van je lever en helpt het voor een efficiëntere zuurstof opname. Verder levert het superbelangrijke bouwstenen aan voor het DNA van je cellen. Die bouwsteentjes heten nucleotiden en heb je extra nodig om het DNA van bijvoorbeeld nieuwe spermacellen of embryocellen in elkaar te puzzelen. Bij een tekort aan deze bouwstenen kan het mislopen bij de celdelingen van spermacellen of een embryo. 


Zware metalen en een innesteling die steeds niet lukt.

Eén van de sterkste punten van chlorella is zijn ontgiftingscapaciteit. Op het internet wordt chlorella heel vaak afgeraden omdat het je lichaam zou aanzetten tot het ontgiften van zware metalen zoals lood, kwik, nikkel, cadmium of aluminium – wat ook klopt. Studies* linken de aanwezigheid van teveel zware metalen in je lichaam echter aan infertiliteit, zowel bij man als vouw. Eén van de plekken waar zware metalen afgezet worden is het baarmoederslijmvlies. En dat wil je liever niet omdat het schade aan een embryo kan opleveren waardoor de innesteling niet kan plaatsvinden of waardoor een vroege miskraam kan optreden. Bovendien vormen de aanwezigheid van zware metalen de ideale broeiplaats voor pathogene bacteriën (dat zijn de bad guys), vooral in je darm- en baarmoederslijmvlies. Het microbioom (je eigen ‘goeie’ bacteriën) van je darmen en baarmoeder wordt hierdoor verstoord waardoor je kansen op zwanger worden kleiner worden. Uit studies blijkt dat zware metalen de effecten van oestrogenen kunnen nabootsen** – ze worden dan metallo-oestrogenen genoemd – en zo je hormonale balans behoorlijk in de war kunnen schoppen. Umpff. Nog een reden dus om van deze zware jongens af te komen.


Hoe kom je aan zware metalen in je lichaam?

Blootstelling aan zware metalen kan je niet voorkomen. Zonder dat je het beseft wordt je eraan blootgesteld, want ze zitten overal: in de lucht als uitlaatgassen, als je gaat vliegen, in de grond maar ook in onder andere voedingsmiddelen, medicijnen, kookgerei, drinkwater en cosmetica. Je lichaam slaat ze op – veelal in vetweefsel. Het kan jaren helemaal goed gaan, maar op de duur kunnen ze gaan stapelen, en dan gaan ze voor problemen zorgen. Dus van die zware jongens wil je af, liefst voor ze voor problemen gaan zorgen!

 

Hoe werkt chlorella?
Wat zo bijzonder is aan chlorella is dat het je cellen activeert om het celmembraan te openen zodat op deze manier de cellen zich kunnen ontgiften. In Chlorella zit een stofje, het fytonutriënt sporopollenine, dat toxisch afval veel beter aan zich bindt dan welke andere natuurlijke stof ook. Daardoor is het mogelijk voor chlorella om naast zware metalen ook biogiffen zoals schimmels en pesticiden uit het lichaam te verwijderen.


Wanneer neem je chlorella?

Een innesteling die steeds mislukt kan een teken zijn van een verstoring van het microbioom van je baarmoederslijmvlies door aanwezigheid van zware metalen en/of schimmels of bacteriën die er niet thuishoren. Verder is endometriose een aandoening vaak gelinkt is aan zware metalen**. Het is inderdaad zo dat je in een vroeg stadium van een zwangerschap je lever niet wil aanzetten tot ontgiftingsprocessen. Ik raad daarom aan om chlorella te nemen als voorbereiding op zwangerschap en er nooit mee te starten tijdens het eerste trimester van een zwangerschap. Als je chlorella al een tijd nam voor je zwanger werd kan je er wel mee doorgaan. Zelf heb ik chlorella het tweede en derde trimester van mijn zwangerschap dagelijks gebruikt. Uit studies*** blijkt trouwens dat Chlorella-suppletie bij zwangere vrouwen kan bijdragen aan de gezonde ontwikkeling de foetus en dat Chlorella veilig is tijdens de zwangerschap. Twijfel je nog over het gebruik van chlorella en een mogelijke zwangerschap, neem het dan enkel in de eerste helft van je cyclus.


Waar moet je op letten?

Zorg dat je chlorella koopt met gebroken celwand. Anders neem je stoffen in chlorella bijna niet op. Deze neem ik bijvoorbeeld. Als je een kuur doet, start met 2 tabletjes bij elke maaltijd, en bouw op naar 5 per maaltijd.

Wat kan je verwachten?
Het kan zijn dat je tijdelijk moe bent als je aan de slag gaat met chlorella. Het lichaam heeft een periode van een paar weken nodig om aan chlorella te wennen. Je ontlasting kan ook mogelijk groen kleuren. Dit is een indicatie dat de hoeveelheid chlorella genoeg is. Als je ontlasting niet groen meer is, mag de dosering opgevoerd worden.


*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24966000

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9726782
*http://www.aaem.pl/Impact-of-heavy-metals-on-the-female-reproductive-system,72271,0,2.html
**https://www.researchgate.net/profile/Piotr_Rzymski/publication/274714419_Impact_of_heavy_metals_on_the_female_reproductive_system/links/552e715e0cf2acd38cb98bef.pdf
***https://pdfs.semanticscholar.org/47f8/be91ee8eb8e4d5b78cfce9017b43e3aa1a5a.pdf

Boek Innesteling

Wat kan je zelf doen om sneller zwanger te worden of als je vruchtbaarheidsproblemen hebt? De inhoud van dit boek is helder, vernieuwend en evidence-based. Met behulp van een handig yoga- & voedingsstappen-plan weet je wat je allemaal kan doen. #1 bestseller op bol.com.

Fit for Fertility© cursus

Verhoog je vruchtbaarheid. In deze 2-daagse cursus (oa A'dam) leer je een dagelijks fertiliteits-yoga programma, alles over vruchtbaarheid & voeding en hoe je innesteling, eicel- & spermakwaliteit kan verbeteren. Inclusief een persoonlijk 1-1 telefonisch consult op basis van je intake.

Fit for Fertility© online yoga

In 11 video's leer je hoe je je vruchtbaarheid kan verbeteren: ontspannings-oefeningen; oefeningen voor een betere doorbloeding van je bekken en meer hormonale balans; en yoga & visualisaties om opnieuw vol vertrouwen in het leven te staan met je kinderwens. 

error: Content is protected !!

NIEUWSBRIEF

Ja, ik ontvang graag gratis downloads, recepten en vruchtbaarheidsinfo

Gelukt! Je staat op de lijst. Check je spambox als je niet dadelijk een email van ons ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility

Mini cursus

Ja, ik schrijf me graag in voor deze gratis cursus.

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.