Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt hoe ze kunnen voorspellen welke vrouwen wel en welke niet zwanger zullen worden na een ivf-behandeling. Door bepaalde bacteriën te meten in de urine kan met 96 procent zekerheid worden voorspeld of een ivf-poging binnen een jaar succesvol zal zijn. Het hele artikel lees je hier. Er is urine verzameld van 82 vrouwen die aan het begin stonden van een ivf-traject waarin  veranderingen in de bacteriepopulatie, ook wel het microbioom genoemd, werden onderzocht.

Ben je iemand met terugkerende blaasontstekingen en lijkt het steeds fout te gaan bij de innesteling, dan is dit artikel voor jou. Herhaalde blaasontstekingen wijzen op een verstoring van je microbioom (darmflora en goede bacterien in je blaas).

Eigenlijk hoort je blaas steriel te zijn. De beestjes die vaak roet in het eten gooien zijn bacteriën van de ziekteverwekkende E-coli stam. En dan gaat je immuunsysteem over de rooie. Door een ontsteking te creëren probeert je lichaam plaatselijk de temperatuur te verhogen om de indringer te vertragen. Is de indringer onder controle dan neemt ook de ontsteking af.

Hoe komt het nu dat je er steeds weer last van hebt? Vaak start het met een flinke blaasontsteking waarna littekentje op het blaasoppervlak ontstaan. Dat zijn dat weer prachtige broeiplaatsen voor deze jongens. Hang daar weer een immuunsysteem aan vast dat ze niet de baas kan, en voila. Blaasontsteking is terug.

En dan loopt het uit de hand…

Het hele ontstekingsproces is sterk gereguleerd. Elke ontsteking stopt in principe ook weer vanzelf. Tenminste, als de stoffen aanwezig zijn om het ontstekingsproces op de juiste manier te kunnen begeleiden en te stoppen. Bij een ‘gebrek’  gaat een ontsteking heen en weer schieten. Dit heet een laaggradige ontstekingsproces. Het stopt nooit helemaal. Zo kan een eenvoudige (blaas)infectie aan de basis liggen van een chronisch geactiveerd immuunsysteem.Een chronisch geactiveerd immuunsysteem kost langdurig veel energie. Je bent dan ook vaak moe. Om energie te kunnen leveren voor het immuunsysteem wordt daarom elders ‘gespaard’. Vaak op voortplantingsprocessen die veel energie kosten. Oops!

 

Oplossingen voor blaasontsteking

De oplossing tegen steeds terugkerende blaasontstekingen is tweeledig. Enerzijds kan je – bij een opkomende blaasontsteking – iets nemen dat die E-coli bacteriën de nek omdraait. Anderzijds is het heul handig dat je er voor zorgt dat je lichaam in de toekomst de infecties zelf de baas kan. Dan hebt je er dus nimmer nooit meer last van. Die oplossing ligt oa in een goede darmflora. En een ijzersterk alkalisch en proteïnerijk dieet. Eten volgens ‘het boekje’ dus. Meer hierover later.

Welke middelen zijn er tegen blaasontsteking….?

  • Cranberrysap – is helaas niet effectief genoeg. Zeker niet in de vorm van sap-uit-een-pak waar een boel suiker in zit. Suiker ondermijnt je immuunsysteem.
  • Cranberry capsules – is een beter idee. Vooral als het een time-released capsule is zodat het pas in je darmen losgelaten wordt en via je bloedbaan uiteindelijk je blaas bereikt. Cranberry helpt doordat de pili (de handjes) van de bacteriën van de blaaswand kan weken. Bij infecties echter is het niet altijd effectief genoeg.
  • D-Mannose –  D-mannose is een suiker (monosacharide) dat voorkomt in planten. E-colibacteriën hechten zich aan de mannose die bij mensen in het epitheel (deklaagje) van de blaas voorkomt. D-mannose hecht zich in plaats daarvan aan de colibacteriën, zodat ze zich niet meer aan de blaaswand kunnen hechten en uitspoelen met de urine.
  • Beredruif – Beredruif is een kruid en je maak het beste een aftreksel. Je mag het niet tegelijk gebruiken met andere, zure middelen zoals vitamine C of Cranberrysap. Dan werkt het niet meer. Het heeft een alkalische omgeving nodig. Neem een eetlepel van het gedroogde blad en doe dat in een kop water. Breng het aan de kook en laat het op matig vuur (met deksel op de pan) een kwartiertje doorsudderen. Als het is verdampt tot 1-2 slokken, zeef je het af en laat je het afkoelen. Klok de Beredruif naar binnen. Ander spul erachteraan om je smaakpaillen respijt te geven. Klaar. Doe 3x per dag. Gebruik het kort (niet langer dan een paar dagen) achter elkaar. Drink veel water tijdens de kuur!
    Opgelet: beredruif mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap, en is niet onderzocht tijdens de borstvoeding. Heb je een gevoelige of beschadigde maag, gebruik het dan liever niet. Gebruik het niet bij nierinsufficiëntie, medicatie voor hartritmestoortnissen, lithium, bepaalde asthmamedicatie en diuretica.
  • Collodiaal zilverwater – dat is gedistilleerd water met ionische deeltjes zilver erin. Zilver is een natuurlijk antibioticum. Opgelet! Collodiaal zilver heeft ook invloed op je darmflora. Neem daarom elke avond een zakje breedspectrum probiotica.

Antibiotica
Bij een ernstige blaasontsteking wordt antibiotica voorgeschreven.  Ik ben normaal geen voorstander van onnodige antibioticakuren, maar in dit geval moet het. Je wil niet dat de boel uitdraait op een nierbekkenontsteking! Als je dus een ontsteking voelt opkomen en de middelen die ik hierboven voorstel werken niet: HUP NAAR DE DOKTER!
Een GIGANTISCHE tip: neem ALTIJD een half uur nadat je antibiotica genomen hebt een breedspectrum probiotica. Antibiotica draait nl ook deels de nek om van je darmflora. En dat wil je niet!!

 

Blijvend er vanaf…

Keep in mind: als je regelmatig blaasontstekingen hebt (3 x per jaar of meer) is het echt zaak aan je ALGEMENE weerstand te werken en niet aldoor aan de cranberry capsules, beredruif of D-mannose te gaan. ‘Te’ is nooit goed!

Onstekingsgevoeligheid minderen

In het gratis online programma leg ik haarfijn uit wat de relatie tussen stress en ontstekingen zijn, wat je eraan kan doen en welke 3 stoffen je lichaam nodig heeft om ontstekingen blijvend te verminderen. Inschrijven kan via de homepage.

Darmflora op orde

Je darmflora kan ook invloed hebben op blaastontstekingen, en wel op twee manieren. Direct zorgt een goede darmflora ervoor, dat ziekteverwekkende E. colistammen geen kans krijgen. Is je darmflora niet in balans, dan is de kans groot dat er meer colibacteriën in je darmen rondhangen. Die kunnen vervolgens via je anus (door afvegen, sex of ondergoed) bij je plasbuis komen, waar ze zich omhoogwerken tot in je blaas. Indirect ‘communiceert’ een goede darmflora ook met de rest van het lichaam. Is er een grote druk van bepaalde ziekteverwekkers, dan stuurt de darmflora een boodschap naar – in dit geval – de blaas, zodat die specifieke verdedigingsstoffen kan aanmaken. Bovendien prikkelt een gezonde darmflora het immuunsysteem om IgA (immuunglobulinen A) aan te maken. Dit zijn a-specifieke verdedigingsstoffen; met andere woorden: soldaten die je tegen iedere willekeurige indringer kunt inzetten, zonder dat ze eerst getraind hoeven worden. Handig om te hebben.

Heb je regelmatig last van blaasontstekingen, en wil de innesteling steeds niet lukken, dan kan de oorzaak in je darm liggen. In een kenniskwartier kan je al je vragen hieromtrent stellen. 

Bronnen: oa de groene vrouw, evenwijs

 

NIEUWSBRIEF

Ja, ik ontvang graag gratis downloads, recepten en vruchtbaarheidsinfo

Gelukt! Je staat op de lijst. Check je spambox als je niet dadelijk een email van ons ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility

Mini cursus

Ja, ik schrijf me graag in voor deze gratis cursus.

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.