AMH waarde

…zegt het werkelijk iets over je vruchtbaarheid?

– Door Rika Lukac –

Wat is AMH?
AMH is een eiwit dat wordt geproduceerd door cellen in de follikels van je eierstokken. AMH-testen kwamen in swung na een onderzoek in 1990 waarbij bij vrouwen die IVF ondergingen een verband gevonden werd tussen AMH-niveaus en het aantal rijpende eitjes die werden gevonden na ovariële stimulatie.
Aan de hand van de AMH waarde werd dus bepaald of je in aanmerking kwam voor een IVF / ICSI traject of niet. De AMH waarde zou namelijk iets zeggen over je eicelreserve. Was je AMH waarde laag, dan zou je weinig eicelreserve hebben. Dan valt er niet veel te stimuleren, en dan heeft een traject weinig zin, aldus de artsen.

Volgens dit onderzoek duiden

  • Normale AMH-niveaus (1,5 tot 4,0 ng / ml) op verhoogde vruchtbaarheid en betere respons op vruchtbaarheidsbehandelingen.
  • Laag-Normale AMH-niveaus (1,0 tot 1,5 ng / ml) op een verminderde ovariële reserve, maar de kans op zwangerschap is nog steeds groot.
  • Zeer lage AMH-spiegels (minder dan 0,5 ng / ml) op verminderde eicelreserve 

Recent onderzoek suggereert echter dat AMH-testinterpretatie mogelijk moet worden herzien! Je lifestyle, waar je je bevindt in je menstruatiecyclus en nog andere factoren kunnen van invloed zijn op je AMH-niveaus. En dat klopt met wat ik in mijn praktijk zie. Onlangs nog had ik iemand in de praktijk met een AMH van 1, en een paar maanden later meldde ze dat de AMH  bij en nieuwe meting plotseling 2.2 geworden was! Hoe kan dit nu? 

AMH-niveaus worden gereguleerd door gonadotropine-hormoon en zijn het hoogst in de vroege stadia van de ontwikkeling van de follikels (wanneer de follikels minder dan 4 mm meten). AMH-productie stopt of vertraagt ​​als een follikel groter wordt. Sommige onderzoeken wijzen uit dat er bijna geen AMH-productie is wanneer de follikels 8 mm bereiken. Het tijdstip waarop je AMH gemeten wordt is dus superbelangrijk. Ook leefstijlfactoren (zie verder) kunnen van invloed zijn op de AMH-niveaus en de ovariële functie.

 

AMH meten als enige marker heeft weinig zin
Een AMH waarde op zichzelf meten heeft dus eigenlijk weinig zin en zegt weinig over je eicelreserve of het feit of je al dan niet tegen de overgang aanhikt. De meeste vruchtbaarheidsartsen zijn nu van mening dat een laag AMH-niveau niet mag uitsluiten dat je als vrouw als een goede kandidaat voor IVF bent. Alleen seriële metingen van AMH, samen met andere biomarkers zoals FSH, LH en Inhibine-B kunnen nuttige informatie verschaffen over hoe het zit met je eicelreserve. 

Wat is inhibine-B FSH en LH?
FSH stimuleert bij de vrouw de groei en rijping van follikels in de eierstokken. LH stimuleert de ovulatie en de vorming van het corpus luteum (gele lichaam). Het corpus luteum produceert progesteron, belangrijk voor de uitrijping van het baarmoederslijmvlies. Inhibine B is een eiwit dat in de ontwikkelende follikels geproduceerd wordt en de afgifte van FSH remt.

Hoe weet je of je tegen de overgang aan zit?
Zit je tegen de overgang aan dan worden: 

  1. Erg lage AMH-spiegels gemeten
  2. Lagere inhibine-B waardes gemeten
  3. Verhoogde LH-spiegels gemeten. Die verhoogde LH-spiegel zorgt ervoor dat een follikel niet of onvoldoende tot ontwikkeling komt.
  4. Verhoogde FSH waarden. Een FSH waarde boven de 15 U/l betekent nog niet dat een vrouw in de overgang is, het FSH in het serum moet continu hoger dan 30 U/l zijn met een LH/FSH-verhouding van meestal groter dan 1,5.

Hoe zit het met te hoge AMH-niveaus?
Hoge AMH-niveaus (meer dan 4 ng / ml) kunnen ook een teken zijn van PCOS. Vrouwen met PCOS betekent dat veel meer kleine follikels gaan rijpen waardoor een hoger AMH gemeten wordt. Je loopt dan een grotere kan sop overstimulatie als je in een traject zit.

Oorzaken van lage AMH waarden
Veroudering is de primaire reden voor lage AMH-niveaus maar ook genetische factoren kunnen een rol spelen. Ook overmatige blootstelling aan toxines, roken (meer dan 20 sigaretten per dag) en chemotherapie kunnen de eicelreserve beïnvloeden en de AMH-waarden verlagen. Verder kunnen stress, slechte voedselkeuze, lage bloedcirculatie naar de eierstokken en hormonale disbalans en allemaal van invloed zijn op de AMH-niveaus en de ovariële functie. Wat je daaraan kan doen met je lifestyle en voeding komt allemaal aan bod in het boek Innesteling. 

Conclusie:

Krijg je te horen dat je AHM extreem laag is en dat je tegen de overgang aanzit, laat je dan niet gek maken als dit niet bij je leeftijd past (je bent 37 jaar of jonger) en vroege overgang niet in je familie zit! Check met je arts of er inhibine-B, FSH (op dag 3 van je cyclus) en LH kan gemeten worden. Dat geeft een accurater beeld. Misschien kom je met deze waardes niet in aanmerking voor stimulatie, maar zolang je ovuleert maak je elke maand kans op natuurlijke zwangerschap als er verder geen ‘technische’ problemen bij jou of je partner gevonden zijn!
Bovendien kan je zelf je eicelkwaliteit bevorderen.  Ik zie steeds in mijn praktijk dat als je aan de slag met je voeding, stress reductie (middels yoga en je goed je rust nemen waar je kan) en de juiste supplementen neemt, dit echt een verschil kan maken voor je vruchtbaarheid.

Boek Innesteling

Wat kan je zelf doen om sneller zwanger te worden of als je vruchtbaarheidsproblemen hebt? De inhoud van dit boek is helder, vernieuwend en evidence-based. Met behulp van een handig yoga- & voedingsstappen-plan weet je wat je allemaal kan doen. #1 bestseller op bol.com.

Fit for Fertility© cursus

Verhoog je vruchtbaarheid. In deze 2-daagse cursus (oa A'dam) leer je een dagelijks fertiliteits-yoga programma, alles over vruchtbaarheid & voeding en hoe je innesteling, eicel- & spermakwaliteit kan verbeteren. Inclusief een persoonlijk 1-1 telefonisch consult op basis van je intake.

Fit for Fertility© online yoga

In 11 video's leer je hoe je je vruchtbaarheid kan verbeteren: ontspannings-oefeningen; oefeningen voor een betere doorbloeding van je bekken en meer hormonale balans; en yoga & visualisaties om opnieuw vol vertrouwen in het leven te staan met je kinderwens. 

error: Content is protected !!

NIEUWSBRIEF

Ja, ik ontvang graag gratis downloads, recepten en vruchtbaarheidsinfo

Gelukt! Je staat op de lijst. Check je spambox als je niet dadelijk een email van ons ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility

Mini cursus

Ja, ik schrijf me graag in voor deze gratis cursus.

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.

Fit for Fertility
mini Cursus

Welkom! Na inschrijving ontvang je gelijk de eerste mail van deze gratis online cursus. Niets onvangen? Check je spambox! 

Gelukt! Je bent ingeschreven en de eerste mail is onderweg. Check je spambox als je niet dadelijk een email ontvangt.